Lojalitetsplikt I Arbeidsforhold

En lærer tilsatt i en kommune fikk en tjenstlig tilrettevisning fra sin arbeidsgiver etter at hun hadde hatt flere leserinnlegg i lokalavisen der hun skrev kritisk om ulike kommunale instanser. Artiklene omhandlet manglende mulighet for utenbygdsboende til å reservere billetter til en forestilling med ungdommer fra bygda, samt den pris kommunen forlangte for å leie ut utstyr til forestillingen, og egne opplevelser som pasient om servicen ved legekontoret. Hun skrev også en artikkel med tittelen "Rådlause rådmenn". På denne bakgrunn ble hun innkalt til et møte med rådmannen, personalkonsulenten og hovedverneombudet. På møtet ble hun blant annet fortalt at mange tilsatte i kommunen følte seg såret over tonen i avisinnleggene, som ble oppfattet som harselas og gapestokkuthenging. Læreren klaget til sivilombudsmannen over den reaksjon hennes avisinnlegg hadde medført fra kommunen. Sivilombudsmannen konkluderte i sin uttalelse til kommunen med at verken arbeidsgivers styringsrett eller arbeidstakerens lojalitetsplikt hjemler kommunens reaksjon, som ble oppfattet som en tjenstlig tilrettevisning, i denne saken.

Ytringsfrihet og lojalitetsplikt i arbeidsforhold

Det vil også kunne være tilfeller hvor lojalitetsplikten vil kunne gjøres gjeldende i ettertid av arbeidsforholdet, men det vil bero på den konkrete situasjon. Omfanget av lojalitetsplikten må avgjøres konkret i den enkelte sak, hvor hensynet til konkurransefrihet må balanseres mot hensynet til lojalitet. I teori og praksis er det lagt til grunn at lojalitetsplikten ikke kan praktiseres så strengt at den virker hemmende på konkurransen og hindrer naturlig mobilitet i arbeidsmarkedet. Det er ikke slik at enhver kritikkverdig konkurransehandling er illojal. I juridisk teori er det fremhevet at illojalitet er reservert for den grove og direkte motarbeidelse av arbeidsgivers interesser. Hensynet til konkurransefrihet balanseres mot hensynet til lojalitet. Vi vil i det videre fremheve og gå inn på momenter som vil være sentrale i en vurdering av om arbeidstakeren har handlet i strid med lojalitetsplikten og om handlingen kan være erstatningspliktig. Stillingsnivå og lojalitetsplikt Juridisk teori og rettspraksis har vært klar på at det er en strengere lojalitetsplikt jo høyere stillingsnivå man har i bedriften.

Jusinfo.no: Arbeidstakers plikter

Plikt til å varsle kan også følge av annet lovverk, eksempelvis helselovgivningen og hvitvaskingsloven. Arbeidsgiver plikter å utarbeide rutiner for intern varsling. Rutinene skal beskrive saksbehandlingen ved mottak av varsel. Arbeidstilsynet om rutiner for intern varsling Som arbeidsgiver har du plikt til å følge opp og undersøke et varsel om kritikkverdige forhold. Gjengjeldelse mot arbeidstaker som varsler er forbudt. Arbeidstakere som blir utsatt for gjengjeldelse etter varsling kan kreve erstatning for økonomisk tap og oppreisning for ikke-økonomisk tap. Arbeidstilsynet - slik bør arbeidsgiver håndtere varsling Arbeidstilsynet om varsling av kritikkverdige forhold i virksomheten Arbeidstilsynet - spørsmål og svar om varsling Arbeidsmiljøloven om varsling av kritikkverdige forhold i virksomheten Kontakt og hjelp: Arbeidstilsynet

Det er forståelig at kommunen arbeider for et godt arbeidsmiljø, og herunder treffer tiltak for å forsøke å korrigere atferd som oppleves som ødeleggende på arbeidsmiljøet. Det tiltak kommunen gjorde i denne saken syntes imidlertid å være lite adekvate. Ombudsmannen mente at det var vanskelig å se at arbeidstakeren hadde brutt sin lojalitetsplikt og at kommunen i kraft av sin styringsrett kunne gi en tilrettevisning på grunn av hennes ytring i avisen. Sivilombudsmannen ba avslutningsvis kommunen merke seg det han hadde uttalt og legge dette til grunn i senere saker der spørsmål om å reagere på tilsattes ytringer oppstår. (Utdanning nr. 25-2005)

Lojalitetsplikt i arbeidsforhold - Dagens Perspektiv

Episoder Hans Jørgen Bender og Fredrik Bjercke Punsvik forklarer hva som ligger i begrepet permittering. Permittering er et interessant arbeidsrettslig institutt, og må ikke forveksles med begrepene permisjon eller suspensjon. De rettslige vilkårene for permittering er ulovfestede, men det er en sedvanerett som har utviklet seg og baserer seg på en rekke tariffavtaler slik som Hovedavtalen mellom LO og NHO. Are Fagerhaug og Vilde Nondal gjennomgår arbeidstidsreglene. Arbeidstidsreglene finnes i aml. kapittel 10. Aml § 10-1 definerer arbeidstidbegrepet; den tid arbeidstaker står til disposisjon for arbeidsgiver, dette i motsetning til arbeidsfri hvor arbeidstaker ikke stiller sin tid til disposisjon. Begrepene er her gjensidig utelukkende. Mangler du episoder? Klikk her for å oppdatere manuelt. Hans Jørgen Bender og Ingrid Hvidsten forklarer varslingsreglene i arbeidsmiljøloven kapittel 2 A. Reglene ble revidert i 1. juli 2017. Da kom det inn noen nye bestemmelser som er viktig å ha kontroll.

Lojalitetsplikt – Selmer om arbeidsrett – Podcast – Podtail

Dette er for eksempel slått fast i Viking-Askim dommen hvor Høyesterett omtaler at «nøkkelpersoner» har strengere lojalitetskrav. I Mesta-dommen fra 2014 bekreftet Borgarting lagmannsrett denne forståelsen og uttaler at en direktør har en skjerpet lojalitetsplikt. Stillingsnivået vil altså ha mye å si for hvilken lojalitetsplikt som legges til grunn. Plikten vil være strengere hvis det er tale om en nøkkelperson sammenlignet med en vanlig ansatt. Tidspunktet for handlingen Det er i juridisk teori fremhevet at hvis de illojale handlingene skjer når man er ansatt, så vil dette skjerpe lojalitetsplikten. Motsetningsvis vil ikke lojalitetsplikten nødvendigvis være like sterk hvis den ansatte har fratrådt sin stilling når handlingen skjer. Fratredelsesavtale En fratredelsesavtale kan i noen tilfeller gi en skjerpet lojalitetsplikt. Dette er tilfelle der avtalen gir den som fratrer så gode betingelser sammenlignet med tidligere arbeidsavtale at det blir naturlig at konkurransefriheten begrenses.

Christian J. Aubert Advokat / Partner Alle arbeidstakere har en plikt til å være lojal – enten det er mot virksomheten selv, mot kunder, kollegaer eller ledelsen. Illojalitet kan være en saklig grunn til oppsigelse eller avskjed. Hva vil det si å være lojal? For det første handler lojalitet om å ta vare på arbeidsgivers interesser. Det er ikke lojalt overfor arbeidsgiver å handle ut fra egne interesser. Dersom man tar jobb hos en konkurrent, oppfører seg dårlig overfor kunder eller kommer med ytringer som skader virksomheten, kan dette bli stemplet som illojalt. Arbeidsavtalen kan uttrykkelig legge begrensninger for lojalitetspliktens innhold, for eksempel i forhold til hva arbeidstakeren kan gjøre på fritiden eller hvordan arbeidstakeren kan benytte seg av materiale eller bedriftshemmeligheter. Bryter man avtalen, kan det anses illojalt, og være grunnlag for oppsigelse. Oppsigelse eller avskjed Oppsigelse må være saklig for å være gyldig. Typiske tilfeller av ordrenektelser, bedrageri, underslag, trakassering av kollegaer eller arbeid for konkurrenter anses ofte illojalt, og er saklig grunn til oppsigelse.

  1. Hva brukes biogass til
  2. Lesvos flyktninger 2019
  3. Oslo børs
  4. Me time fotmassasje bruksanvisning
  5. Finn din nærmeste Elkjøp-butikk - Tromsø Jekta - Phonehouse - Elkjøp
  6. Ytringsfrihet og lojalitetsplikt i arbeidsforhold - Nr 03-04 - 2011 - Arbeidsrett - Idunn

For enkelte yrkesgrupper, slik som brann- og politimenn vil det foreligge en plikt til å utsette seg selv for fare, jf. Rt. 1989 s. 329. Hvor stor fare arbeidstakeren i det enkelte tilfelle må finne seg i, vil bero på en konkret vurdering der det blant annet må tas hensyn til hvilke interesser som skal ivaretas ved arbeidstakerens innsats, og hva som kan gjøres for å minske risikoen ut fra de tilgjengelige ressurser. Høyesterett har uttalt at dette er en meget vanskelig vurdering, som det i utgangspunktet må tilligge den arbeidsgiver å foreta. Selv for politi- og brannmenn innebærer ikke lydighetsplikten at de må etterkomme en uttrykkelig orde hvis den utsetter dem for en fare som ikke under noen omstendighet er akseptabel eller hvis den må anses klart uforsvarlig ut fra en bedømmelse av den konkrete situasjon. En arbeidstaker kan ikke nekte å utføre arbeidsoppgaver som strider mot vedkommendes generelle samfunnssyn, religiøse oppfatning osv. For særskilte yrker er det imidlertid en såkalt reservasjonsrett som innbærer at den ansatte kan reservere seg mot å utføre visse arbeidsoppgaver under henvisning til de overnevnte grunner.

Saturday, 12 December 2020